KNAF Talent Junior Academy van start met acht pupillen
Houten, 24 november 2022 - De namen van de eerste KNAF Talent Junior Academy-klas van 2023 zijn bekend. Acht jonge talenten die het afgelopen seizoen op de voorgrond traden zijn geselecteerd om een jaar lang een vanuit KNAF Academy geïnitieerd opleidingsprogramma te volgen. Op diverse vlakken zal het achttal niet alleen een gezamenlijk, maar ook een op de persoon gericht opleidings- en coachingstraject doorlopen waardoor ze goed voorbereid de volgende stappen in hun carrière kunnen maken. KNAF Academy heeft voor al haar talentopleidingsprogramma’s Niek Nijboer in de arm genomen als prestatiemanager, terwijl Sanne van Paassen opnieuw optreedt als talentcoach.
De eerste KNAF Talent Junior Academy bestaat alleen uit talenten vanuit de autorensport. In een later stadium zal een selectie vanuit de karting en eventuele andere disciplines van de autosport worden samengesteld. De voordracht voor opname in de KNAF Talent Junior Academy werd gedaan door de Sectie Autorensport van de KNAF. Selectiecriteria waren daarbij de in het afgelopen seizoen geleverde prestaties, potentie om door te groeien en de bereidheid van de rijder om zelf, in zowel tijd als energie, te investeren in de ontwikkeling van zijn of haar carrière. Daarmee zal de KNAF Talent Junior Academy voor 2023 bestaan uit de volgende rijders.
Sen Roodenburg
Vanuit de Ford Fiesta Sprint Cup komen de kampioen van 2022, Sen Roodenburg (18 jaar, Krommenie),
Senna van Soelen
Senna van Soelen (17 jaar, Oostvoorne), Gianni van de Craats (17 jaar, Harskamp) en Esmee Kosterman (17 jaar, Cothen).
Gianni van de Craats
Vanuit de Mazda MX-5 Cup komen de runner-up uit de Junior Cup, Sam Jongejan (17 jaar, Zoetermeer),
Jordy van der Eijk
Jordy van der Eijk (21 jaar, Zevenhuizen) en Laszlo van Houwelingen (16 jaar, Papendrecht). Vanuit de BMW M2 CS Racing Cup Benelux is Jayden Post (17 jaar, Rockanje) toegetreden tot de klas van 2023.
Niek Nijboer, prestatiemanager van KNAF Academy, ligt het programma toe. “In tegenstelling tot andere sporten waar er sprake is van een centraal trainingsprogramma, is dat in de autosport moeilijk in te regelen. Iedereen rijdt immers bij een ander team dat veelal ook al een stuk opleiding en coaching verzorgt. Dit programma moet dan ook worden gezien als een aanvulling op wat men al bij zijn eigen team doet. Er zullen gezamenlijke activiteiten, workshops en trainingen zijn, maar ook een volledig op het individu afgestemd programma. Het is heel veel maatwerk, maar de gezamenlijke bijeenkomsten moeten ervoor zorgen dat men elkaar uitdaagt, steunt en beter maakt”, trapt Nijboer af.
Het programma dat de KNAF Talent Junior Academy-pupillen krijgen voorgeschoteld omvat de onderdelen techniek, tactiek, fysiek, mentaal, lifestyle en ondernemerschap. “Bij techniek moet je denken aan rijvaardigheid, SIM-training en kennis van de auto. Tactiek omvat het leervermogen, cognitieve vaardigheden en informatie verwerking. Fysiek spreekt voor zich, waarbij er zowel centrale trainingen zullen plaatsvinden als op het individu afgestemde activiteiten. Lifestyle richt zich op de planning van de racecarrière en daarbij de afstemming met studie en privé. Ook omvat het thema’s als voeding en arbeid/rust verhouding. Bij ondernemerschap wordt geleerd om jezelf als merk op de markt te zetten, omgaan met media, zowel de traditionele als de moderne, leren presenteren en communiceren.”
De aftrap van de eerste KNAF Talent Junior Academy-klas vond onlangs plaats op het Federatiekantoor van de KNAF in Houten. “Ons eerste onderwerp was carrièreplanning”, aldus Nijboer. “Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben, een stip op de horizon. Veel kijken maar één jaar vooruit. Er moet een duidelijke lange termijnplanning zijn, waar wil ik als rijder over vijf jaar staan! Pas dan kun je bijsturen. Daarbij zal de een stappen overslaan en sneller op de ladder klimmen en de ander zal wellicht een jaartje langer in een klasse blijven hangen.”
Van de nieuwe lichting is Esmee Kosterman de enige die al wat ervaring heeft opgedaan met het KNAF Academy-programma. “Een paar jaar geleden, in mijn laatste jaar in de karts en daarna bij de overstap naar de autorensport, maakte ik onderdeel uit van de Academy. Ik heb toen diverse workshops mogen volgen en die heb ik als heel nuttig ervaren. Ik vind het daarom ook ontzettend leuk dat ik nu weer ben geselecteerd. De intake was ook meteen heel professioneel. Ik weet zeker dat ik op alle vlakken er heel veel van ga leren. Daarbij is het ook nog eens een hele leuke en enthousiaste groep. Er was meteen een klik. Ook al ben ik het enige meisje, ik werd meteen in de groep opgenomen”, aldus een enthousiaste Kosterman.
Sam Jongejan maakte in zijn nog jonge carrière een stormachtige ontwikkeling door die nu dus resulteert in opname in de selectie. “Het is een enorme boost dat ik één van die acht in Nederland ben die is geselecteerd. Het programma gaat mij heel veel brengen, niet alleen als rijder, maar nog meer buiten de sport als persoon. Alles wat je nodig hebt om te slagen is er in opgenomen. Mijn belangrijkste aandachtspunt is mezelf meer in de picture te zetten en te profileren, waardoor de volgende stappen in mijn carrière mogelijk worden.”
Nieuw is ook Jayden Post, die na een relatief korte periode op de karts bij zijn overstap naar de autorensport meteen koos voor de snelle BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Als jongste deelnemer in het veld maakte Post in zijn debuutseizoen meteen indruk. “Ik vind het heel leuk dat ik ben geselecteerd. Eigenlijk kwam het een beetje onverwacht. Ik kan er heel veel leren. Vooral op het mentale vlak en het omgaan met media wil ik me sterk verbeteren. Daarbij is het een leuke groep en ik weet zeker dat het een leerzaam, goed en mooi jaar gaat worden.”
Hoewel de KNAF Talent Junior Academy nieuw is, is KNAF Academy dat als opleidingsprogramma van de KNAF natuurlijk niet. De talentontwikkeling omvat drie niveaus, TeamNL het hoogste niveau voor de rijders die internationaal actief zijn, KNAF Talent Academy en KNAF Talent Junior Academy. Deze laatste categorie is voor de nieuwe instroom. “In alle lagen wordt nu meer planmatig gewerkt en naar de langere termijn gekeken. Afhankelijk van de ontwikkeling van een talent, resultaten, potentie, eigen inzet en gedrag, kan iemand van de Talent Junior Academy doorgroeien naar de Talent Academy en wellicht zelfs naar TeamNL”, maakt Nijboer de trapsgewijze opbouw duidelijk. Daarnaast is er nog het door de FIA geïnitieerde Women in Motorsport waarvoor eerder al de KNAF Talent Women Academy in het leven werd geroepen. De daarin opgenomen rijdsters zullen over het algemeen meedraaien in het reguliere Talent en Talent Junior-programma.
Zoals gemeld is Nijboer door KNAF Academy aangetrokken als prestatiemanager voor het volledige talentontwikkelingsprogramma. Nijboer kwam in contact met de KNAF uit hoofde van zijn functie als prestatiemanager bij NOC*NSF, waar hij in de periode van 2009 tot en met 2016 de KNAF in zijn portefeuille had. Na zijn vertrek bij deze organisatie startte Nijboer zijn eigen bedrijf en hield contact met de KNAF. Toen de KNAF eind 2021 te kennen gaf het KNAF Academy-programma naar een hoger niveau te willen tillen, werden de banden verder aangehaald, met de huidige opzet als resultaat. Nijboer zal daarbij het programma aansturen, zorgen dat waar nodig experts worden ingeschakeld, partijen bij elkaar brengen en inspringen bij problemen die talenten ervaren.
Sanne van Paassen is inmiddels al een paar jaar als talentcoach bij het KNAF Academy-programma betrokken en gezien de positieve ervaringen zal deze samenwerking nog verder worden geïntensiveerd. De voormalig topsporter (veldrijden) en nu peak performance coach combineert kennis met ervaring en benadert de zaken vanuit de praktische kant. Van Paassen zal dan ook als coach de directe link naar de rijders en rijdsters zijn, de contacten met ze onderhouden en veel van de trainingen, zowel gezamenlijk als individueel, voor haar rekening nemen.
v.l.n.r. Niek Nijboer, Jayden Post, Senna van Soelen, Sam Jongejan, Esmee Kosterman, Jordy van der Eijk, Sen Roodenburg, Gianni van de Craats en Sanne van Paassen. Op de foto ontbreekt Laszlo van Houwelingen.